Actueel

27-10-2014

Brandweer oefent op Kempisch Bedrijvenpark

 

Van maandag 3 november tot en met donderdag 27 november vinden wederom brandbestrijdingsoefeningen plaats op het Kempisch Bedrijvenpark in Bladel. Enkele brandweerkorpsen uit de directe omgeving oefenen in deze periode met echt vuur en echte rook. Om snelheid en kwaliteit tijdens een incident te kunnen garanderen, zijn oefeningen met oefenrook en andere hulpmiddelen immers niet altijd voldoende. Voor de realistische trainingen op het Kempisch Bedrijvenpark wordt een speciale mobiele unit geplaatst

 

  

 

 

 7 februari 2014

                 PUB QUIZ

                     

 

Wanneer & waar?

7 februari 2014, 20 uur

’t Groen Koffiehuis in Geldrop

 

http://www.groenkoffiehuis.nl

 

Waarvoor?

Alpe d’HuZes / KWF

Strijd tegen kanker, want opgeven is geen optie!

 

Wat?

PUB QUIZ, hapjes, gezelligheid & prijzen

 

€10,- p.p. inclusief 2 consumpties

1 team = 4 personen

frank@poels1974.nl

 

  


20 dec 2013

15 brandweervrijwilligers ontvangen koninklijke onderscheiding!

 

Burgemeester Swachten reikte op 20 december 2013 aan 15 brandweervrijwilligers een koninklijke onderscheiding uit voor meer

dan 20 jaar vrijwillige brandweerdienst.

van links naar rechts bovenaan:

Ad Tielemans, Ben Lamers, Pieter Daniels, Renier Saris, Jan Hendriks

van links naar rechts midden:

Bernard van den Hurk, Hugo van Steensel, burgemeester Swachten, Hans van Dingenen

van links naar rechts vooraan:

Hendrik Garvelink, Twan Janssen, Frans Schilders, Cees Antonise, Roel Bontjer

niet op de foto: Jan Antonise en Henk van Dingenen

 

 

 

 

  


 

 

27 maart 2013

 

Jubilarissen brandweer Bladel 2013
 
Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de vrijwillige brandweer gemeente Bladel op 22 maart zijn vijf jubilarissen gehuldigd:
Frank van Dongen          12 ½ jaar
Hendrik Garvelink           20 jaar
Frans Schilders             20 jaar
Jan Antonise                 35 jaar
Pieter Daniëls                40 jaar  
 
                     

v.l.n.r. Koen Willems, Hendrik Garvelink,Antonise, Frans Schilders, Pieter Daniëls, Frank van Dongen, burgemeester B. Swachten
 

Burgemeester Swachten dankte de jubilarissen voor hun inzet en speldde hen een medaille op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de avond werden ook diploma’s en certificaten uitgereikt. Wout Craens slaagde voor de opleiding pompbediener en brandweerchauffeur, Dennis Hoeks voor de opleiding Oefenleider en Hans Snelders, Gert-Jan Rombouts en Pieter Hooijen ontvingen het diploma en bevordering Manschap A.

 

Er is afscheid genomen van bevelvoerder Jan de Jong, die na 11 jaar heeft besloten te stoppen met het brandweervak.

 

Korpscoördinator Koen Willems gaf een terugblik op het jaar 2012. Het korps werd 129 keer gealarmeerd. 59 keer voor brand, 36 keer voor hulpverlening en 34 keer was er een nodeloos alarm. Er werd 27 keer bijstand geleverd aan een buurkorps, onder andere bij de brand in het gemeentehuis van Waalre.

Burgemeester Swachten sprak namens het gemeentebestuur zijn dank uit aan alle leden van de brandweer voor hun professionele inzet in het afgelopen jaar. Hij memoreerde daarbij ook de geweldige inzet van de brandweer voor hun open dag, waarvan de opbrengst van € 1.682,00 naar KWF kankerbestrijding ging.

 

 


4 april 2012

 

Brandweer ruimt, samen met ondernemers, gemeente en politie, rommel op naast de N284

 

zie bericht en foto's

 

                                

 

  


 

 

Presentatie hoogwerker Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden

 

Op maandag 23 januari 2012 om 16.00 uur wordt onder toeziend oog van de burgemeesters van Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden en de brandweercommandanten de gezamenlijke brandweerhoogwerker gepresenteerd.

Deze feestelijke gebeurtenis vindt plaats bij het infocentrum op het Kempisch Bedrijvenpark te Hapert.

 

De hoogwerker kan worden ingezet bij het bevrijden van personen en het verkennen en blussen van branden op grote hoogte, maar kan ook op grote diepte worden ingezet.

 

Bij de samenwerkende gemeenten ontstond behoefte aan een hoogwerker, omdat er steeds meer hoge gebouwen zijn in het gebied, meer bovenwoningen en meer grote dakoppervlaktes op de bedrijventerreinen. Daar komt bij dat het werken op hoogte aan strengere Arbo-regels is gebonden dan voorheen.

Omdat meer ouderen en mindervaliden zelfstandig wonen in appartementencomplexen, doet ook ambulancepersoneel vaker een beroep op ondersteuning door een redvoertuig om patiënten uit hun woning te halen.

 

In 2007 verzochten de colleges van de genoemde gemeenten de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant te onderzoeken, aan de hand van een spreidingsplan en opkomsttijden, of een redvoertuig noodzakelijk was. Gezien het resultaat van dit onderzoek adviseerde de Veiligheidsregio hier een extra redvoertuig te plaatsen. Door de centrale ligging is Bladel een logische locatie.

Om de aanbesteding van de hoogwerker te kunnen starten, ondertekenden de burgemeesters in 2009 een samenwerkingsconvenant.

 

Bladel, 17 januari 2012


 

NIEUW sinds 30 september

DAF Hoogwerker voor brandweer Bladel, brandweer Valkenswaard en brandweer Veldhoven

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Brandweer Bladel aanwezig bij de opening van de nieuwe provinciale weg N284 op 5 september te Hapert.   

 

 


 

Sinds 14 juli: Nieuwe Mercedes tankautospuit overgedragen aan post Bladel

 

 

 

 

 


 

      Regio ondersteunt bij duinbrand in Noord-Holland     

 Klik op foto voor groot formaat

Gisterenmiddag is onze regio Brabant Zuidoost door het Landelijk Operationeel Coordinatiecentrum (LOCC) verzocht om een compagnie brandbestrijding te leveren, dit ter ondersteuning van de bestrijding van de duinbrand in Schoorl (regio Noord-Holland Noord). Om 22:30 uur gisteravond is de compagnie vertrokken naar Schoorl.

Korpsen en voertuigen

Voertuigen van de korpsen Best, Oirschot, Son en Breugel, Nuenen, Veldhoven, Vessem, Bladel, Hapert, Bergeijk en Eindhoven verzamelden om 22.00 uur op de uitgangstelling aan de A2 bij Liempde, een parkeerterrein. Van daaruit werd in colonne naar Schoorl gereden om daar om 02.00 uur een ingezette compagnie af te lossen.

 

In totaal zijn vanuit onze regio de onderstaande voertuigen ingezet:

·          9 tankautospuiten

·          2 Hulpverleningsvoertuigen (HV)

·          1 Verbindingscommandowagen (VC2)

·          1 Techniek en Logistiek bus incl. dieselaanhanger (1000 liter).

 

Hiervoor zijn 65 brandweermensen ingezet. Het ondersteuningspeloton is in afgeslankte vorm meegegaan (1 TS en de VC2), omdat de overig onderdelen van dit peloton al in Schoorl beschikbaar waren. Om langer zelfvoorzienend te kunnen optreden is een dieseltank aan het materieel toegevoegd. Deze tank is met de bus van de afdeling Techniek en Logistiek vervoerd.

Actiecentrum brandweer

Het verlenen van bijstand in een andere regio vraagt naast de operationele inzet van onze medewerkers in het veld ook om coördinatie en ondersteuning. Het actiecentrum brandweer (AC-B) coördineert vanuit de Deken van Somerenstraat (in het Centrum Grootschalig Optreden; CGO) onder leiding van algemeen commandant brandweer de brandweer inzet.

 

Het actiecentrum zorgt in nauw overleg met de betrokkenen voor de benodigde ondersteuning om de bijstand te kunnen leveren. Zo organiseren zij de voorbereidingen voor de verplaatsing, de restdekking, de informatievoorziening naar de meldkamer en de posten en de opvang en nazorg.

 

Om de terugreis veilig te laten verlopen heeft het AC-B besloten tot aflossing van de chauffeurs om na deze lange inzet de terugreis goed te laten verlopen. Hiervoor zijn vanochtend 19 brandweerchauffeurs naar Schoorl gegaan.

 

Hoewel op 2 mei om 22:28 uur  het sein brandmeester is gegeven, is de verwachting dat de regio Noord-Holland Noord nog enige tijd bezig zal zijn met nablussen.

 

 

 

 


  

 

Lespakket brandweer wint innovatieprijs!

 

Het lespakket 'Brááánd!!! Jij, de brandweer en veiligheid' heeft de Jan van der Heijdenprijs 2010 gewonnen!

 

De Jan van der Heijdenprijs is in het leven geroepen omdat er binnen de brandweer veel innovatieve ideeën aanwezig zijn, die een kans verdienen om ook in andere korpsen toegepast te worden.

Op vrijdag 24 september hebben de drie uitgekozen ideeën zich gepresenteerd op het NVBR-congres. De winnaar werd gekozen door de jury en het publiek.

 

Behalve de eervolle vermelding, hebben we ook 10.000 euro gewonnen. We willen dat geld besteden aan de verdere (digitale) ontwikkeling van Billy Brandkraan, de mascotte van het lespakket. We gaan hiervoor 'Social Media' inzetten; zo krijgt Billy Brandkraan straks een eigen Hyves-pagina en gaat hij chatten met kinderen.

 

Opzet lespakket

Het lespakket is ontwikkeld door Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Door middel van het pakket leren 'onze' kinderen in het kader van 'Veilig leven' wat de brandweer doet en kan, hoe branden ontstaan, wat de gevolgen zijn en welke maatregelen kinderen zelf kunnen nemen om brand te voorkomen. Belangrijk, want mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid, dat besef willen we stimuleren. En waar kunnen we dan beter beginnen dan bij kinderen?

 

Veiligheidsregio op weg

Als Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost zijn we er trots op met dit pakket een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid van onze inwoners. Dat dit pakket inmiddels ook al door vele korpsen uit het land geadopteerd is, geeft aan dat veiligheid hoog op ieders agenda staat. Dat we nu ook nog gewonnen hebben is een bevestiging van het feit dat we samen op de goede weg zijn.

 

 


Lespakket brandveiligheid overhandigd

 klik hier

Het brandalarm gaat af bij basisschool Het Palet in het Brabantse Hapert. Bijna 600 kinderen en leerkrachten bewegen zich snel richting de verzamelplaats op het schoolplein. Met loeiende sirene komt de brandweer het terrein oprijden. Niet om een brand te blussen, wel om het allereerste exemplaar van het lespakket te overhandigen. Een brandveiligheidquiz voor groep 7 zorgt voor nog wat extra spanning bij de kinderen. Enthousiaste leerkrachten gaan - nog voordat de brandweer weer vertrekt - met het lespakket aan de slag. Missie brandveiligheid geslaagd.

 

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost ontwikkelde speciaal voor basisschoolleerlingen van groep 7 het lespakket 'Brááánd!!! Jij, de brandweer en veiligheid'. Basisschool Het Palet had op 16 juni jl. de primeur. In de school was een 'brandje' ontstaan, waarna het gehele gebouw ontruimd moest worden.

 

 

 

 

Op de verzamelplaats ontving de directeur uit handen van burgemeester Boy Swachten van de gemeente Bladel het eerste exemplaar van het lespakket. Door de leerkrachten van de groepen 7 werd een brandveiligheidquiz gespeeld, waarbij ze luid aangemoedigd werden door de kinderen.

 

 

 

Vanaf heden worden alle basisscholen in onze regio in de gelegenheid gesteld om het lespakket gratis te bestellen. Enkele tientallen scholen hebben al een bestelling geplaatst. Met het lespakket leren 'onze' kinderen in het kader van 'Veilig leven' wat de brandweer doet en kan, hoe branden ontstaan, wat de gevolgen zijn en welke maatregelen kinderen zelf kunnen nemen om brand te voorkomen. Belangrijk, want mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid, dat besef willen we stimuleren. En waar kunnen we dan beter beginnen dan bij kinderen?

 

 

Noodzaak voorlichting

In 2009 nog vielen er 37 slachtoffers bij 34 fatale woningbranden. Bij 22 van deze branden (25 slachtoffers) was sprake van een niet-opzettelijke brandoorzaak. De belangrijkste oorzaken waren explosie, het in slaap vallen tijdens roken en kortsluiting. De meeste dodelijke slachtoffers (60%) waren kinderen jonger dan 10 jaar of ouderen in de leeftijd van 66 jaar of ouder. Bij slechts 4 van de 22 fatale woningbranden waren rookmelders aanwezig, die bij alle 4 de branden hebben gefunctioneerd. Deze cijfers geven overduidelijk aan hoe belangrijk brandpreventie en het geven van voorlichting hierover is. 

 

                          

 

 

 

 

Kosten? / aanmelden?

 

Webdesign door GSD