Organisatie

 In Nederland zijn ongeveer 27.000 brandweermannen en –vrouwen actief. Een klein deel hiervan (ca. 4.500) werkt in beroepsdienst, de rest werkt als vrijwilliger. Daarom is het voor de brandweer natuurlijk heel belangrijk om steeds over voldoende vrijwilligers te kunnen beschikken.

 

Professionele vrijwilligers

Vrijwilligers zijn beslist geen ‘amateurs’. Ze zijn precies hetzelfde opgeleid als de beroepsbrandweer. Het enige verschil is dat zij geen dagtaak hebben aan hun brandweertaak. Zij hebben meestal een ‘gewone’ baan en kunnen in geval van nood worden opgeroepen.

 

Zware, maar nuttig training

De training die u bij de brandweer krijgt, komt vaak in het dagelijks leven ook heel goed van pas. Zo leert u om te gaan met moderne gereedschappen, gevaarlijke situaties het hoofd te bieden, in teamverband te werken, en om zorgvuldig in te grijpen waar dat nodig is.

 

Gekkenwerk?

Twee brandweerlieden met ademluchtmaskers op, die een brandend huis binnengaan om er kinderen te redden. Bewonderenswaardig, maar is het geen gekkenwerk? Wij zien dat anders. Als je weet wat je doet, is het niet gevaarlijker dan bijvoorbeeld autorijden. Iedere brandweerman- of vrouw draagt een beschermende outfit, zoals een speciaal brandwerend pak, een helm, stofbril, ademluchtmasker en brandweerlaarzen. Net wat voor een bepaalde situatie nodig is. Bovendien werken brandweerlieden nauw samen in een hecht en goed georganiseerd team.  En ook al is de brandweer er om (levens)reddende handelingen te verrichten; de eigen veiligheid en die van collega’s staat altijd voorop

 

Hechte groep collega's

eenhechtegroep.jpg (42 Kb)

Brandweermensen maken heel wat met elkaar mee. We moeten op elkaar kunnen rekenen in gevaarlijke situaties. Er is dan ook geen brandweerkorps waar de collega’s geen dikke vrienden zijn. En ook de partners en andere gezinsleden doen mee in de club. Eén grote familie is het. Vrienden door dik en dun, die elkaar bijstaan wanneer dat nodig is. Juist dat maakt werken bij de brandweer heel speciaal.

 

 

Geen brandweerman zonder brandweervrouw (of andersom)

 

Dat ook het gezin van de brandweerman- of vrouw sterk betrokken is bij het korps, is niet zo vreemd.  Bij de beroepsbrandweer, maar ook bij de vrijwilligers spelen de partner en het gezin een belangrijke rol. Ze moeten er achter staan dat hun man, vader, vrouw of moeder vrijwilliger bij de brandweer is. Hij of zij kan overdag worden weggeroepen. Maar ook 's nachts. Of in het weekend. Dat komt wel eens slecht uit.
En juist op die momenten moet iedereen achter de vrijwilliger staan. Op het moment dat hij of zij weggeroepen wordt, maar ook als hij thuiskomt. Dan is hij moe en heeft hij misschien een heleboel narigheid meegemaakt. Het is dan belangrijk dat hij goed wordt opgevangen.

 

Webdesign door GSD